Vă povesteam în primele mele articole despre modul în care ne alegem nașii. La început poate fi un lucru complicat mai ales dacă nu avem alături prieteni apropiați căsătoriți. Din punctul meu de vedere cel mai greu lucru este să păstrați cu nașii o relație frumoasă.
Atât finii cât și nașii au îndatoriri în ziua nunții, dar și după ce marele eveniment a trecut. Hai să le luăm pe rând:
Îndatoriri în timpul nunții:
Chiar dacă nu e necesar să implicați nașii în organizarea nunții, sfatul meu este să nu îi țineți departe. E clar că toate deciziile sunt ale voastre, însă nașii sunt primii care vă pot sfătui în momente de impas, în special dacă sunt un cuplu tânăr care au trecut prin organizarea nunții recent.
Din experiența personală pot să vă spun că nașelor le place să fie implicate în căutarea rochiei de mireasă, precum și în alegerea buchetului/ cocardei/ brățării pentru nașă.
Vă spun cu inima deschisă, că la toate nunțile la care am fost nașă, am discutat cu mireasă legat de ținuta mea. Consider că e foarte important ca mireasa să fie la curent cu ținuta mea din mai multe motive: poate eu îmi aleg o culoare pe care ea vrea să o folosească pentru rochiile domnișoarelor de onoare - nu vă sfătuiesc să aveți ținute de aceeași culoare.
Un alt sfat - nașa în general este a doua după miri în centrul atenției- așadar e bine să nu aibă ținute pe culori foarte pale.
Legat de tradițiile ce trebuie urmate, aici din nou comunicarea dintre miri și nași e foarte importantă, în special dacă nașii voștri nu sunt din aceeași regiune cu voi sau sunt tineri și nu au mai trecut prin experiența nășitului. Discutați împreună ce tradiții vreți să urmați. Bătrânii spun așa:
- Nașii cumpără: turta miresei, voalul, năframa, lumânările pentru biserică, achită slujba la biserică
- Nașa este cea care:
- Rupe turta deasupra miresei în momentul în care se pleacă de acasă
- Aranjează voalul miresei
- Schimbă voalul cu năframa la finalul nunții
- Nașa însoțește mirele la altar, iar nașul mireasa, urmând ca la ieșirea din biserică să iasă la braț în spatele mirilor
- Nașii stau alături de miri în biserică și țin lumânările - în mod simbolic ca un legământ că din acel moment le vor fi alături pe drumul vieții și le vor lumina calea în clipe de cumpănă
- Nașul cinstește preotul și cântărețul/ corul la finalul slujbei
- Nașul se asigură că totul decurge bine pe parcursul evenimentului lăsând mirii să se distreze
- Nașul negociază pentru mireasă - în cazul în care aceasta este furată și adusă înapoi înainte de 12 noaptea
Toate aceste tradiții, precum multe altele în funcție de zona în care se organizează nunta sunt urmate mai mult sau mai puțin. O practică comună în zilele noastre este că mirii achită cam tot, în afară de cinstirea preotului și a cântăreților, însă nașii compensează prin darul de nuntă. Foarte multe mirese aleg ca nașa să participe la pregătirile ei, nu să ajungă odată cu mirele, iar exemplele pot continua.
Ce este sigur că tradiția bisericească se ține cu sfințenie și cel mai important: Nașii sunt foarte atenți ca pe tot parcursul evenimentului să ajute mirii în situații neprevăzute - pentru că teoretic ei sunt mult mai puțin copleșiți de emoții ca mirii și părinții. Totodată nașii ar trebui să fie în mijlocul petrecerii atunci când mirii își iau o pauză bine meritată.
Noi am învățat de la nașii noștri, iar apoi am aplicat mai departe, ca darul pentru miri să le fie înmânat personal la finalul nunții cu rugămintea să îl folosească așa cum le dorește inima, iar dacă pot să îl țină pentru ei nu pentru plata furnizorilor cu atât mai bine.
Îndatoriri după eveniment:
Așa cum subliniam și la început greul începe după nuntă: cum păstrați vie legătura cu nașii. Aici intervine responsabilitatea finilor. Nașii voștri au mai multe perechi de fini, iar din bătrâni se spune că nașii cu mulți fini sunt persoane binecuvântate și cu masă plină de belșug, însă voi aveți o pereche sau poate două perechi de nași, așadar e de datoria voastră să îi țineți alături, să îi cinstiți și cel mai important: să îi implicați în toate evenimentele din viața voastră exact ca pe membrii familiei voastre. Nimeni nu spune că trebuie să vă vedeți zilnic, dar nu îi sunați numai când vă e greu. Țineți-i aproape pentru că astfel vor putea să vă sfătuiască mult mai bine atunci când va fi nevoie.
Pe de altă parte, ca nași nu judecați deciziile luate de finii voștri, nu interveniți doar dacă este necesar sau vi se cere acest lucru, dar bucurați-vă împreună cu ei sau îmbrățișați-i atunci când le este greu asemenea unor părinți. Acceptați-i așa cum sunt și treceți peste lucrurile care vă deranjează. Pe de altă parte trageți-i de urechi cu blândețe când deviază de la drumul cel bun.
Alătură-te comunității
Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta
Blog
Instagram
Facebook
Pinterest
Urmărește-ne
Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta